vanPolanen presenteert: An Evening With CHRIS SMITHER (usa)

vrijdag 12 mei 2017

Chris Smither heeft de ziel van een dichter, de soepele vingers van een gitaargod en de stem van een wijsgeer. Zijn nieuwste CD, 'Still On The Levee', uitgebracht ter gelegenheid van Smither's 50 jaren als ‘performing & recording artist’ biedt een weids scala van zijn songs - van zijn allereerste nummers tot aan de meest recente.

Het mag dan misschien zijn zestiende album zijn, maar Smither klinkt tijdloos; volkomen zelfverzekerd en onbevreesd, gevuld met nederigheid, humor, een besef van het onvermijdelijke, maar tegelijkertijd weigert hij om toe te geven aan zwartgallige gedachten.

Bonnie Raitt noemde Smither ooit ‘mijn Eric Clapton’; even luisteren naar de man en het is overduidelijk waarom dat zo zou zijn. Afgezien van zijn moeiteloze, kabbelende gitaarspel (‘één-derde John Hurt, een-derde Lightnin’ Hopkins en een-derde mezelf’), dat net zo onderscheidend is als dat van de Britse folk held Richard Thompson, is het Smither’s eigen genialiteit geweest om de akoestische blues te gebruiken als zijn vehikel voor sterke, filosofische complexe teksten. Muzikaal gezien opereert hij al 50 jaar lang op de dunne scheidslijn tussen folk en blues. Tekstueel is hij een ware meester. Eindelijk in QBUS.