vanPolanen presenteert: MICHAEL McDERMOTT (usa)

dinsdag 11 april 2017

Michael McDermott heeft een prachtige rootsstem die de nodige vlieguren heeft gemaakt. Zijn eerste plaat “620 W. Surf” verscheen in 1991 op de markt en in de voorbije 25 jaar zijn daar nog een tiental andere albums bij gekomen.

Na zijn veelbelovend debuut heeft ie wel zo’n beetje alle highs & lows meegemaakt.
En nu is er een nieuwe solo CD van McDermott en het is er één om te koesteren! Willow Springs heet het nieuwe album en het is een weerslag geworden van een heftige strijd die McDermott heeft gevoerd de afgelopen jaren, en waaruit hij uiteindelijk als overwinnaar tevoorschijn is gekomen, met dank aan zijn nieuwe liefde , Michael’s huidige partner Heather Horton. Willow Springs is een stadje in de Amerikaanse staat Illinois met zo’n 6000 inwoners, de CD is hier opgenomen. De stem van McDermott doet inderdaad aan die van Springsteen denken, zijn muziek ook wel – deels althans (bijv. ‘Half empty kinda guy’ en ‘Let a little light in’). Alle 12 songs op de CD zijn van de hand van Michael zelf, behalve zijn zang is hij actief op gitaar, piano, orgel, bas, harmonica en percussie. Heather zingt bijna overal de tweede stem, verdere muzikale bijdragen zijn er van niemand minder dan Will Kimbrough (gitaren, mandoline, banjo), Eddie Fritz op keys en er zijn incidenteel blazers en een strijkers arrangement. Er is sprake van een heerlijke afwisseling, steviger nummers worden subtiel afgelost door mooie ballades.

De hervonden energie van McDermott is aanstekelijk. De muziek die hij laat horen is van topklasse. Kortom uitstekende doorleefde Americana, van het betere soort.Nu is er dit tiende nieuwe album 'Willow Springs' de weerslag van een heftige tijd. Maar het voelt alsof een vertrouwde vriend aan tafel schuift.