De X: Badakshan Ensemble

zaterdag 13 mei 2017

In het kader van het Leiden Asia Year presenteert De X bijzondere muziek uit Centraal-Azië, en wel uit Tadjikistan.

Het Badakhshan Ensemble is vernoemd naar de bergachtige regio die oost-Tadjikistan en noordoost-Afghanistan omvat, en in het Perzisch Bam-i Dunya, het “dak van de wereld” wordt genoemd. Daar, in het
Pamir gebergte, bestaat nog steeds een levendige traditie van devotionele muziek en dans en mystieke, instrumentale muziek. De levendige optredens worden voort gestuwd door trance-achtige ritmes en indringende melodieën.

Muziek en dans uit Badakhshan onderscheidt zich van andere muzikale tradities in Centraal-Azië. De zogenaamde Pamir-talen behoren tot de oost-Iraanse taalfamilie maar zijn duidelijk anders dan Perzisch
en kennen geen literair gebruik. Waar bij volksmelodieën de teksten in Pamir-talen wel gemeengoed zijn, wordt voor spirituele muziek klassiek Perzisch of modern Tadjieks (een oostelijk dialect van het Perzisch) als taal gebruikt.

Het repertoire van het Badakhshan Ensemble omvat verschillende muzikale stijlen en genres

Het concert van het Badakhshan Ensemble wordt gepresenteerd in samenwerking met de Aga Khan Music Initiative, een programma van de Aga Khan Trust for Culture.

Bezetting
Sohiba Davlatshoeva zang, daf (lijsttrom), dans
Aqnazar Alovatov zang, Pamiri rebab
 (luit)
Mukhtor Muborakadamov Pamiri setar
 (luit)
Khushbakht Niyozov Afghaanse rebab, daf