De X: Salawat Dulang

vrijdag 8 december 2017

In het kader van het Leiden Asia Year presenteert De X bijzondere muziek Sumatra, Indonesië.

Salawat dulang is een religieuze muziekstijl uit Minangkabau, een streek in West-Sumatra, Indonesië. Hierbij wordt door twee vocalisten soefi-teksten gezongen, terwijl deze zangers zichzelf begeleiden op een niet-hedendaags percussie-instrument, namelijk een koperen schaal. Maar het
blijft niet alleen bij soefi-teksten, vaak worden middels salawat dulang hele verhalen bij elkaar geïmproviseerd. De zangers zingen nu eens samen dan weer afwisselend, terwijl ze een bijna trance-achtige cadans ontwikkelen met het getrommel op hun koperen schalen.

Normaliter wordt dit muziekgenre uitgevoerd op trouwerijen en besnijdenissen, en tijdens religieuze en nationale feestdagen.
Bovendien geven de Minangkabauers er de voorkeur aan dat er twee duo's om en om spelen, zodat er een muzikale tweestrijd onstaat. Ieder duo improviseert verhalen, en de thema's van die verhalen hangen af van de gelegenheid.

Ook vanavond zijn er twee duo's die afwisselend zullen spelen, namelijk Sinar Barapi en Kilek Barapi. In Sumatra gaan dit soort optredens de hele nacht door. Hier echter houden we het op een uur. :)

Voorafgaand aan het optreden is er een introductie in het engels door Dr. Suryadi. Dr. Suryadi is zelf afkomstig uit Minangkabau en is werkzaam aan de Universiteit Leiden. Hij heeft veel geschreven over West-Sumatraanse muziek en hij zal dan ook de culturele context van de muziek belichten.

Prijs aan de zaal: € 15,00 - Studenten half geld, op vertoon van collegekaart.
Prijs online: € 12,50 - Kaarten online bestellen tot drie uur voor de voorstelling.