De X: TRIO DA KALI ---uitverkocht---

zaterdag 20 januari 2018

Trio Da Kali ontleent zijn naam aan een van de oudste en meest iconische lofliederen uit het griot-repertoire. 'Da kali' betekent 'een eed zweren', in dit geval de belofte van de griot (een soort bard, verhalenverteller en geschiedenisbewaarder in een) om hun verhalende muziektraditie voort te zetten. Dat is aan dit trio wel besteed.

Zangeres Hawa Kasse Mady Diabaté heeft een stem als een klok en is de dochter van zanger Kasse Mady Diabaté. Haar stem wordt wel vergeleken met Mahalia Jackson, de Amerikaanse gospelzangeres. Op balafon vinden we Lassana Diabaté, die onder meer furore maakte in Afrocubism en Toumani Diabaté’s Symmetric Orchestra, met zijn op en neer golvende watervallen van noten en jazz-achtige percussieve
riffs. Basngoni-speler Mamadou Kouyaté tenslotte is de oudste zoon van ngoni-virtuoos Bassekou Kouyaté en wordt beschouwd als een van de meest creatieve muzikanten van zijn generatie in Mali.

Naar aanleiding van hun optreden op de Womex in 2016 waren alle world-journalisten unaniem lovend. Op Mixedworldmusic.com sprak Bas Springer over “misschien wel een van de beste Womex-showcases ooit”, Ton Maas zag het als “een schoolvoorbeeld van vernieuwing binnen de traditie” en plakte het predikaat “opwindend en sprankelend” erop en Bram Posthumus vond het “van een eeuwenoude en eindeloze schoonheid, zoals Mali zelf.”

Trio Da Kali bracht net (oktober 2017) een cd uit, samen met het Kronos Quartet.
Maar vanavond is dit absolute toptrio gewoon met zijn drietjes te bewonderen.

Prijs aan de zaal: € 15,00 - Studenten half geld, op vertoon van collegekaart.
Prijs online: € 12,50 - Kaarten online bestellen tot drie uur voor de voorstelling.