De X: Kayhan Kalhor & Rembrandt Frerichs Trio

zaterdag 27 januari 2018

De Perzische kemenche-maestro Kayhan Kalhor is geen vreemde in Nederland. Regelmatig was deze snarenvirtuoos hier te bewonderen. Zo trad hij al vele malen op in zalen als RASA, Tropentheater en Bimhuis, niet alleen met Perzische artiesten maar ook met andere internationale virtuoso's waaronder Shujaat Khan (sitar, India), Erdal Erzincan (baglama, Turkije) en Toumani Diabaté (kora, Mali).

Vandaag is Kayhan Kalhor in Leiden te bewonderen, in combinatie met het Rembrandt Frerichs Trio. Over dit project zegt Kalhor zelf: “Je kunt het niet categoriseren, het is geen jazz, geen klassieke muziek, het is gewoon iets wat we doen met onze instrumenten waarbij alles draait om improvisatie.”

Het is een 'reprise' van het optreden op November Music 2013, alwaar dit kwartet voor het eerst samen en bijna geheel improviserend een sensationeel concert ten gehore bracht. Nu eens dromerig, dan weer explosief. De site Jazzenzo schreef vol enthousiasme: “Frerichs zelf, met contrabassist Tony Overwater en slagwerker Vinsent Planjer, anticipeerden volledig op hetgeen Kalhor uit zijn kamancheh toverde, terwijl omgekeerd de Iraniër zijn spel boog naar de verrichtingen van het trio. [..] elke noot kreeg een aspect van eeuwigheid mee en dat maakte dit concert bijna hallucinerend.
[..] een concert van een consistent topniveau”. Waarvan akte.

Lees de gehele recensie op Jazzenzo

Prijs aan de zaal: € 15,00 - Studenten half geld, op vertoon van collegekaart.
Prijs online: € 12,50 - Kaarten online bestellen tot drie uur voor de voorstelling.