De X: Stella Chiweshe

vrijdag 6 april 2018

Zimbabwe's koningin van de Mbira
Veel artiesten beweren 'trance music' te spelen, maar Zimbabwe's Stella Chiweshe is the real thing. Delen van haar repertoire komen rechtstreeks uit de religieuze rituelen van het Shona volk. In Zimbabwe klinkt de mbira (duimpiano) in nachtelijke spirituele sessies waar contact wordt gemaakt met de geesten van overleden voorouders. De 23 lamellen van haar duimpiano zijn voor haar 23 verschillende stemmen en haar teksten vinden vaak hun oorsprong in visioenen en dromen.

Stella Chiweshe is een levende legende, en wordt in eigen land de Koningin van de Mbira genoemd. Zij was de eerste vrouw die de mbira, een 'mannen-instrument', bespeelde, in een tijd dat het instrument überhaupt verboden was door de Britse machthebbers in toenmalig Rhodesië.
In de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw brak zij internationaal door, maar daarna werd het
een lange tijd stil rond haar.

Nu, ruim 70 jaar oud, maakt ze haar comeback, en ze heeft nog niets van haar kracht en
virtuositeit ingeboet, zoals bleek tijdens haar geweldige, hypnotiserende optreden op het festival Le Guess Who? in Utrecht afgelopen november. Ze is weer helemaal terug, want naast LGW? speelde ze ook op andere hippe, vooruitstrevende locaties zoals het Eastern Daze Festival in Gent, café OTO in Londen en We Make Waves Festival in Berlijn.
En nu dus in De X!