De X: Göksel Yilmaz Ensemble

zaterdag 2 juni 2018

Turks, Arabisch en Koerdisch. En dat allemaal op één avond. Door één ensemble.
Dat is niet zo vreemd aangezien Göksel Yilmaz van Arabische afkomst is en geboren in Nederland. Bovendien groeide hij op in zuid-Turkije, waar hij vanaf jongs af aan de saz (Turks snaarinstrument) leerde bespelen en zich specialiseerde in de Turkse volksmuziek. Op latere leeftijd keerde hij weer terug naar Nederland waar hij met klassieke gitaar begon.
Het Göksel Yilmaz Ensemble voert de luisteraar mee op een muzikale reis door het leven, van verlangen tot opstand, van verdriet tot intense liefde en blijdschap. Naast liederen uit Turkije, Libanon, Syrië en Koerdistan bevat het repertoire eigen composities van Yılmaz, beïnvloed door traditionele muziek en westerse stijlen zoals jazz, blues en klassieke muziek. Het spel van het Göksel Yılmaz Ensemble kenmerkt zich door zijn grote ritmische kracht, gepaard aan een breed spectrum aan klanken en instrumenten.
Naast internationale toernees in ondermeer Turkije, Indonesië en Duitsland speelde de groep ook op gerenommeerde plekken als de Music Meeting in Nijmegen, RASA in Utrecht en Het Concertgebouw in Amsterdam, en werkte samen met o.a. het Internationaal Dans Theater, Jan Akkerman en Eric Vloeimans.