De X: Sepideh Raissadat Trio

zaterdag 15 september 2018

Naar klassieke maatstaven is de in 1980 geboren Sepideh Raissadat een jonge stem in de klassieke Perzische muziek. Op haar negende startte ze haar muzikale opleiding bij de beroemde Iraanse zangeres Parisa, en daarna studeerde ze bij ondermeer een andere grootheid uit de Perzische muziek: Mohammad Reza Lotfi.
Sepideh Raissadat zingt niet alleen fabelachtig, maar is ook een begenadigd setar-speler, de Iraanse viersnarige luit. Hoewel zij altijd de vrijheid heeft gehad om muziek te leren, mogen vrouwen in Iran sinds de islamitische revolutie van 1979 niet meer als solisten optreden.
Wel was zij de eerste zangeres die in 1999 als eerste vrouw in het openbaar in een duet optrad, met haar toenmalige leraar Parviz Meshkatian.
De magische, trillende stem van Sepideh Raissadat wordt vanavond begeleid door viool en tombak (vaastrom). Het repertoire van dit trio bevat romantische, melancholische en vreugdevolle stukken waarvan de teksten putten uit de enorme schatkist van de klassieke Perzische po√ęzie.