De X: MAHSA VAHDAT en TARMONICA (dubbelconcert)

zaterdag 27 oktober 2018

Mahsa Vahdat (solo)
Mahsa Vahdat’s muziek is sterk geïnspireerd op de oude traditionele muziek van de diverse regio’s van Iran. Ze studeerde in 1993 af aan de Teheran Arts University in Iran en sinds 1995 treedt zij op in zalen en op festivals wereldwijd, waarbij ze met veel verschillende artiesten samenwerkte. Ze leerde het zingen bij enkele oude meesters en componeert de meeste van haar liederen zelf, vaak met teksten van grote klassieke Perzische dichters als Hafez en Rumi, maar ook met teksten van hedendaagse dichters als Mohammad Ibrahim Jafari. Over de jaren ontwikkelde zij zo een eigen stijl.
14 jaar geleden werkte zij mee aan de cd Lullabies from the Axis of Evil (2004). De inspiratie voor dit project kwam van de beruchte speech van George W. Bush, die een hele trits landen onder de ‘As van het Kwaad’ schaarde, waaronder ook Iran.
Inmiddels is Mahsa Vahdat ook in eigen land bekend, maar daarvoor was ze geen publiek figuur omdat vrouwen er niet mogen optreden als solo-artiest. Ze is dan ook een sterke pleitbezorger van vrijheid van expressie. Sinds 2007 is zij een van de ambassadeurs van Freemuse, een internationale organisatie tegen muziekcensuur en ter promotie van vrijheid van expressie, en in 2010 kreeg zij zelfs de Freemuse Award uitgereikt.
Op haar laatste album The Sun Will Rise (2016) excelleert ze met haar vloeiende en evocatieve stem. Het wereldmuziekblad Songlines sprak van een “pilgrimage to beauty” en “intensily intimate”.
Deze cd werd niet aleen genomineerd door Songlines in de categorie Best Album of 2016 maar won ook nog dat jaar de German Critics Award.
Afgelopen Holland Festival was Mahsa Vahdat nog te horen met het Kronos Quartet.
Bezetting:
Mahsa Vahdat - zang, daf (lijsttrommel)
Tarmonica
Tarmonica is een duo bestaande uit de Iraanse muzikanten Reza Mirjalali en Hamid Reza Behzadian. Zij hebben elkaar op Codarts, het Conservatorium van Rotterdam ontmoet en creëren een fascinerende combinatie van westerse en Perzische muziek met een bluesy ondertoon op tar, slide gitaar en mondharmonica.
Bezetting:
Reza Mirjalali – tar, ud, zang
Hamid Reza Behzadian – slide-gitaar, mondharmonica, zang


Parkeergarage voor de ingang (betaald parkeren).
Kaarten aan de zaal zijn alleen contant te betalen.