De X: Toko Telo

zaterdag 11 mei 2019

Van dit trio uit Madagascar sla je steil achterover als je ze ziet en hoort optreden. De groep combineert ongeëvenaarde virtuositeit met muzikale intensiteit en ritmische complexiteit.Tegelijktijd houden ze het concert luchtig en geregeld ook dansbaar.
In deze contreien is Monica Njava (zang en percussie) waarschijnlijk de bekendste.
Zij was de frontvrouw van de groep Njava, die vooral in de jaren negentig furore maakte en soms wel 40 keer per jaar (!) in Nederland speelde. In Madagascar wordt zij gevierd als een nationale diva en dat is geen wonder: met haar prachtige, soepele stem en verfijnde maar o zo swingende percussie geeft zij iedere groep extra schwung.
De absurd vingervlugge gitarist D’Gary bespeelt zijn gitaar alsof de duivel ‘m op de hielen zit. Wie hem live ziet spelen gelooft zijn eigen oren en ogen niet. Ook hij is een grootheid in eigen land en speelde met vele internationale artiesten waaronder Bela Fleck.
Het trio wordt gecompleteerd door de zeer talentvolle Joël Rabesolo, de meest gevierde gitarist van zijn generatie in Madagascar en behept met een diepe kennis van de Malagassische muziekstijlen.
Toko Telo herinterpreteert de roots van de Malagassische muziek, waarin traditionele stijlen als tsapiky, jihe en beko langskomen, maar dan wel op de meest inventieve en virtuoze wijze ooit